Без значение дали от светещите детски обувки, електронните поздравителни картички или изхвърлените мобилни

...
Без значение дали от светещите детски обувки, електронните поздравителни картички или изхвърлените мобилни
Коментари Харесай

Защо трябва да внимаваме къде изхвърляме батериите

Без значение дали от светещите детски обувки, електронните приветствени картички или изхвърлените мобилни телефони - литиево-йонните акумулатори все по-често попадат в домакинския отпадък. Оттам стигат до боклучийските камиони, до контейнерите за събиране на боклуци и до сортиращите системи. В пресите за подбиране батериите постоянно се повреждат и се възпламеняват. Статистика за честотата на този тип произшествия няма, само че особено в Германия се допуска, че междинният брой такива пожари на ден е двуцифрено число.

Пожарите стават от ден на ден

Повечето такива пожари се откриват в точния момент от работещите в сметосъбирането или от предупредителните системи - да вземем за пример с инфрачервени камери - и биват бързо угасени. Големите пожари обаче зачестяват, предизвестяват от Германската асоциация за ръководство на отпадъците. " Вече имаме случаи - един път или два пъти седмично, при които изгаря цяла апаратура за боклуци. Нанесените вреди към този момент възлизат на милиони ", разяснява пред АРД ръководителят на асоциацията Петер Курт.

За благополучие жертви към този момент няма. Но протичащото се заплашва живота на хората, които работят в тази сфера. Поради това в Германия бяха проведени доста осведомителни акции за ръководство на отпадъците. Като да вземем за пример акцията за слагане на стикери на кофите за отпадък с надписа " На фокус: акумулатори ". В началото на октомври пък 50 автомобила за събиране на боклуци минаха през центъра на Берлин, с цел да привлекат вниманието към казуса. 

В Германия ги събират в 200 000 пункта

Неправилно изхвърлените електрически материали и акумулатори обаче съставляват освен риск за сигурността и финансов проблем за индустрията, само че водят и до загуба на първични материали. Германия внася редица съставни елементи за актуалните батерии като цинк, алуминий, литий и кобалт. Въпреки това процентът на преработване на акумулатори в Германия е малко над 50 на 100.

А вярното изхвърляне е напълно просто. По данни на Федералната организация по околна среда в Германия има към 200 000 пункта за събиране на употребявани акумулатори. Те са навсякъде, където се продават нови акумулатори, като да вземем за пример в магазините за електротехника или по бензиностанциите. Местните управляващи също одобряват гратис остарели акумулатори и батерии в центровете за преработване. И в България негодните за приложимост акумулатори и батерии също се събират на особено отредени за задачата места, а информация по въпроса не липсва, както се вижда от. 

Вградените акумулатори в електроуредите пък би трябвало да се одобряват назад от търговците на дребно, които продават такива уреди, без значение дали покупката е направена в техния магазин или не, написа АРД. Става дума за търговците на дребно на електроуреди, както и за супермаркетите и универсалните магазини. Т.е.начините за вярно изхвърляне ги има, а точно по този начин заплахите и рисковете могат елементарно да се избягнат.

Производителят ли носи отговорност?

От сектора за сметосъбиране и сметоизвозване в Германия се притесняват, че около възходящите продажби на акумулатори казусът ще се задълбочи още повече. Вече даже има застрахователни компании, които отхвърлят да работят с общинските сметосъбирателни сдружения заради големите размери на вредите, изяснява АРД.

Тази е повода представителите на сектора да приканват политиците да потърсят отговорност от производителите на артикули с вградени акумулатори. Ерик Ребок, шеф на Германската асоциация за вторични първични материали, отбелязва: " Недопустимо е фирмите, които пускат тези акумулатори на пазара, да печелят чрез тях, а рисковете от пожар да се поемат единствено от сметопреработващите компании ".

Има и условия да се сътвори система, с помощта на която батериите да могат да се връщат сходно на бутилките. Но специалистите са на мнението, че универсална система за връщане на всички типове акумулатори не е осъществима. Същевременно решенията, отнасящи се до обособени типове акумулатори - да вземем за пример на тези от преносимите компютри или от мобилните телефони, са вероятни и смислени.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР